Mens en zingeving

Geluk is voor mij…

Ik vind het moeilijk om te omschrijven wat voor mij geluk is.  

Velen denken dat ze geen geluk hebben. Hoe vaak horen we niet iemand zeggen: ‘waarom heb ik niet zoveel geluk?’. Het is pas als men een tragische gebeurtenis  meemaakt, dat ze beseffen dat ze al het geluk van de wereld hadden.  

Mezelf waarderen en appreciëren is de basis voor mijn geluk. Op die manier voel ik mij goed in mijn vel. Ik denk dat dit noodzakelijk is om het gevoel te hebben dat je gelukkig bent. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol in mijn geluk.

Ik word gelukkig als ik denk aan leuke herinneringen, familie, vrienden, kinderen,liefde… Geluk is voor mij iets dat ik deel met anderen.Ook een goede gezondheid, voldoende eten, onderwijskansen, een thuis zijn zaken die voor mij bijdragen tot optimaal geluk.

Ik kan voor mezelf besluiten dat het ingewikkeld is om over geluk na te denken. Soms beseffen we niet eens dat we gelukkig zijn. Het zit ook in de kleine dingen zoals een compliment, een glimlach, een zoen, …

Ik vind het jammer dat niet iedereen het gelukkig zijn kan ervaren of dat men gewoon niet beseft hoe gelukkig men wel is. 

 Iedereen maakt, creëert zijn eigen geluk op een andere manier. In het filmpje zie je hoe mensen overal op de wereld geluk anders ervaren (http://vimeo.com/18263144).

Hebben jullie bedenkingen bij mijn visie over geluk of denken jullie anders over geluk?  Laat het me gerust weten door een bericht achter te laten.

Alles gebeurd met een reden, dus kijk positief naar het leven! Dat is mijn levensmotto. 

Ruim helft Belgische jongeren voelt zicht ongelukkig

Uit een artikel van de Standaard blijkt dat slechts 54 procent van de Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar zichzelf als gelukkig beschouwt. Daarmee staat ons land op de laatste plaats samen met nog enkele andere Europese landen.

Dit vind ik zelf schokkend en zeker als we eens kijken naar de rest van de wereld, dan denk ik bijvoorbeeld aan Afrika. Ons land is een welvarend land en toch zijn de mensen in ontwikkelingslanden vaak gelukkiger.  

Ik zou denken dat er altijd iets is dat jongeren gelukkig moet maakt zoals bijvoorbeeld: vriendschap, familie, liefde. Maar blijkbaar is dit niet altijd het geval.

Ik denk ook dat dit probleem niet alleen bij jongeren voorkomt. Ook veel ouderen zijn eenzaam en voelen zich niet gelukkig. Ik denk dat mensen eerst zelf moeten op zoek gaan naar wat hen gelukkig kan maken door doelen op te stellen of zaken die ze willen bereiken in het leven. Op die manier kunnen ze zelf hun geluk in handen nemen. Natuurlijk kunnen anderen en de omgeving wel helpen en dat gebeurd ook niet altijd. Dan denk ik terug aan het hoofdstuk: “mens en samenleving” waar ik zag dat mensen veel egoïstisch en individualistisch zijn in de huidige maatschappij.  

Mijn boodschap is om elkaar liefde en warmte te geven, complimenten, vriendschap, … En vooral om respect op te brengen voor iedereen, ook de mensen waar je een minder goede band mee hebt.   


Wat mij zin geeft aan het leven

Als ik aan een voorwerp denk dat zin geeft aan mijn leven denk ik vooral aan mijn fotoalbum(s).

Het bevat foto’s van mensen die een belangrijke rol spelen in mijn leven zoals mijn ouders, familie, vrienden, … Deze personen hebben mij zeker al gestuurd en gesteund in mijn levensweg. Zij helpen mij om te genieten van het leven en door hen kan ik ook mezelf zijn.  


Ik samen met mijn mama en papa op vakantie 
Mijn broer Ruben
Mijn vriend Sander
Céleste en Daphnie - vriendschap

Florida 
Ook foto’s van mijn vakanties hebben hierin een plaats. Ik ben iemand die graag op vakantie gaat, omdat het leuk is maar ook vooral om andere landen en hun gewoontes te ontdekken. Ik bezocht al heel wat landen in
Europa zoals Spanje, Frankrijk, Tunesië, Turkije, Bulgarije, Italië, Polen, Duitsland, Nederland, … 
Maar ook in Amerika bezocht ik al Florida. Mijn grote droom is om Afrika te bezoeken. Ik heb al geïnformeerd om mee te gaan als vrijwilliger met een organisatie om daar te werken, maar wegens rugklachten en tijdgebrek is dit er nog niet van gekomen.

Ik wil hiermee duidelijk maken dat mijn dierbaren, reizen en herinneringen mij zin geven aan het leven. Als ik in mijn fotoalbum blader zie ik dat mijn leven zin heeft. Maar naast dit alles geeft ook mijn toekomst zin aan het leven. Aan de hand van mijn dromen en doelen kan ik mijn toekomst sturen. Zo droom ik er al jaren van om kleuterjuffrouw te worden. Daarom vind ik het ook zinvol om naar de lessen te komen.

Al gebeurt niet alles zoals ik het zou willen. Ik voel me wel verbonden met mensen, maar ik zou soms nog iets meer willen betekenen, iets meer mijn best willen doen voor de medemens.


PKG-schaal 

Ontwikkelingspsycholoog Dirk Hutsebaut ontwierp in 1996 de post kritische geloofsschaal.

Het is een manier om te kijken hoe mensen tegenover religie en geloof staan in een Christelijke context.
Ik deed een test om te kijken waar ik sta in de PKG- schaal en dit is het resultaat. 


Zoals je kan zien heb ik een symbolisch geloof. Dit wil zeggen dat ik niet letterlijk geloof in de bijbel. Ik zie er een diepere betekenis in. Maar ik geloof wel in Iets, wat vermoedelijk God kan zijn. Deze uitslag klopt min of meer, alhoewel dat dit resultaat niet altijd 100% klopt. Aangezien men zich hiervoor baseert op enkele vragen.

Je kan zelf ook de test doen door deel te nemen op de volgende site: “http://thomas.theo.kuleuven.be/algemeen/pkg/”.

Wat is zingeving en levensbeschouwing precies? 

Zingeving gaat over “de zin die we geven aan het leven”. In onze maatschappij is er een ruim aanbod aan zingeving. We zijn zelf verantwoordelijk voor ons zin-zoek proces. Wat mij zin geeft aan het leven konden jullie al eerder lezen aan de hand van het bericht “wat mij zin geeft aan het leven”.

Via een levensbeschouwing proberen mensen een antwoord te vinden op heel wat levensvragen. Het is een manier om naar het leven te kijken en interpretaties te geven aan de wereld. Dit doet de mens met zijn verstand, emotie en intuïtie.

Ikzelf zit ook met bepaalde levensvragen. Zoals: wat is er na de dood?, hoe zal mijn toekomst eruit zien?, waarom lijden we?, waarom gaan mensen dood?, …

Ik ga ervan uit dat er voor alles wel een reden zal zijn. Sommige dingen zal ik te weten komen en andere vragen zullen altijd een vraag blijven.

Het volgende liedje van Stef Bos heeft ook te maken met zingeving. 


Van dit lied wordt ik even stil. Hij zit ook met verschillende levensvragen en hij zoekt naar antwoorden. Zo zegt hij: “misschien is het wit, onbereikbaar en ver, een wolk aan de hemel, een vallende ster”.

Het lied doet me denken aan mijn overleden opa. Het is al jaren geleden maar toch heb ik het ook een plaats moeten geven. Ik heb ook al vaak naar antwoorden gezocht. Maar wat het ook is, hij blijft voor altijd in mijn hart. 

Dit lied kan voor velen troost bieden en helpen bij het verwerken van een verlies of gemis. 


Zes dimensies

Wat religie en godsdienst inhoud is niet zo eenvoudig. Om duidelijkheid te scheppen zijn er wel enkele dimensies die terugkeren.

      1)    De rituele dimensie

Een mogelijk ritueel kan een gebed zijn. Ritueel-handelen is ook symbool-handelen, het symbool verwijst naar een dieperliggende waarheid, relatie of het hogere God.  

      2)    De mythologische dimensie

Iedere religie of godsdienst heeft ergens mythes of grote verhalen. In mythologische verhalen drukken religies vaak hun oorsprong uit en ze geven antwoorden op levensvragen.

      3)    De doctrinele dimensie

Waarin geloven de gelovigen? Wat houdt de godsdienst in?

      4)    De ethische dimensie

Religies tonen aan hoe een mens hoort te handelen om goed bezig te zijn. Er zijn “morele regels” en hierbij behoren zowel de geboden als de verboden.

      5)    De sociale dimensie

Er is ook een sociale kant aan. Het is een gemeenschappelijke leer en de rituelen worden ook in groep beleefd.

6) De ervaringsdimensie


Het ervaren speelt een belangrijke rol. Het is de voedingsbodem voor het geloof. 


Geloven beweegt Vlaanderen

Deze aflevering van koppen XL gaat over 8 getuigenissen waarbij hun geloof een plek krijgt in hun werk of vrije tijd. Ik maakte een selectie van 4 getuigenissen.

Marietje Peels is een theologiestudente. Ze ging op pelgrimstocht samen met haar broer om te kijken hoe het geloof nu juist in elkaar zat en daarnaast wil ze ook iets doen met haar geloof voor andere mensen. Voor haar betekent het geloof “onderweg zijn”. Ze bedoelt hiermee altijd evolueren, jezelf in vraag stellen en voortdurend in een relatie staan met God, Jezus en daardoor ook met andere mensen. De kracht voor haar is de voortdurende twijfel omdat ze via kritische zelfreflectie en anderen tot een cirkel gefundeerd worden.

Voor Sabine Van Huffel is gebed niets meer dan haar door God laten beminnen. We leven in een dynamisch netwerk dat bestaat uit liefde geven en liefde krijgen, daardoor gelooft ze in de kracht van het gebed. Ze gelooft dat haar gebed ook ten goede kan komen voor anderen in dat netwerk door de verbondenheid.

The Fruits uiten hun geloof via muziek. Dat dringt tot mensen door. Ze vinden muziek belangrijk voor de Christelijke tieners van nu. Als jongere krijg je twijfels over het geloof en dan kan Christelijke muziek helpen volgens hen. Bij de sociale dimensie gaf ik aan dat het geloof en rituelen in groep beleefd worden. Dit is hier een goed voorbeeld, want deze mensen beleven samen hun geloof door muziek.

Tot slot bespreek ik Lien en Bart. Het zijn liedjeszangers. Ze brengen het filosofische aan bod in hun liedjes, gedachten, maar ook het geloof in de vorm van mensen die op zoek zijn naar iets rond het geloof. Ze willen mensen aanzetten om na te denken over die dingen. Ze zijn gelovig in de zin van de liefde, de natuur. Maar de godsdienst zegt hen niet zoveel. Lien zegt wel als God de liefde is, geloof ik echt wel in God.

Ik kan hieruit besluiten dat het geloof voor iedereen anders beleefd wordt. Er zitten hele mooie visies bij die onder woorden gebracht zijn omtrent het geloof.

Wat ik geloof...

Ik bekeek visies over anderen en hun geloof. Maar wat is geloven nu voor mij precies?

Ik geloof in Iets, wat God kan zijn. Voor mij is mijn geloof Iets dat steun bied en Iemand die me bijstaat en kijkt hoe ik in het leven sta. Op momenten dat ik er mij van bewust ben dat ik iets gedaan heb dat niet juist is, zal ik ook om vergeving vragen door te bidden. Bidden geeft mij kracht en moed om positief in het leven te staan.

Het is een houvast waar ik altijd kan op steunen. In goede en slechte dagen staat Hij me bij. Ik ben er van bewust dat niet veel mensen en vooral jongeren niet meer geloven en al zeker niet in God.

Toch vind ik mijn geloof belangrijk en durf ik ervoor uitkomen. Ik sta er voor open, alhoewel dat ik soms ook bedenkingen of vragen heb. Zo zijn er vragen waar ik nog een antwoord op zal vinden, maar andere vragen die onbeantwoord zullen blijven. Zo heb ik geen beeld van God en zal ik waarschijnlijk nooit weten of het Iets is of Iemand.

Uit het volgende filmpje: “http://www.youtube.com/watch?v=nBp9vrp_E20” van Don Bosco kwam ik tot inzicht dat geloof een zoekproces is dat evalueert. Ook voor mij is dit zo. 


Wat geeft zin aan het leven? (Joël de Ceulaer) 

Joël De Ceulaer interviewt al jaren lang mensen over hun visie over de mens en de zin van het leven. De interviews hebben hem relatief weinig geleerd over het leven.

De vraag naar de zin van het leven is een vraag die als je ze stelt, aantoont dat je niet goed bezig bent. De vraag verdwijnt zodra je het leven als zinvol ervaart. Het is iets om te doen en niet om over na te denken.

Het leven op zich is niet echt zinvol tenzij je in God gelooft. Zij vinden het zinvol als voorbereiding op het leven na de dood. Anderen ervaren het leven als een absurde kosmische grap, waar we niets kunnen aan doen. Althans dit is de mening van Joël De Ceulaer.

Ik denk er eigenlijk wel anders over. Mijn leven heeft zin. Misschien deels door God, maar ook door mezelf. Dan denk ik aan het spreekwoord: “geluk maak jezelf”. Als je gelukkig bent, geniet van het leven, andere mensen helpt en je verbonden voelt betekend dit toch ook dat je leven zin heeft. Dus waarom zou een niet-gelovige nu geen zin aan het leven kunnen ervaren. Ik weet zelfs niet of er leven na de dood is, want daar ben ik nog niet uit en toch ervaar ik mijn leven als zinvol. 

Hij ziet God als een emergente God. Een soort van collectieve eigenschap. Eén mens is op zich niet goddelijk, maar als collectief/geheel zijn wij in staat om vooruitgang te boeken. Daarnaast zijn er nog twee visies, namelijk de transcedente visie. Dit wil zeggen dat God zich buiten de werkelijkheid bevindt als een scheppende kracht die voor ons ontoegankelijk en onbegrijpelijk is. Een tweede visie is dat God besloten zit in de natuur. Er is dan bijna geen verschil tussen God en de natuur. Ik kan mij in geen enkele visie helemaal vinden. Alhoewel dat de transcedente visie misschien het meest bij mij aansluit, maar toch voel ik me verbonden met God en is er dus toch een soort van toegankelijkheid aanwezig. 


Bron: http://www.youtube.com/watch?v=Z-cVoLysqEk

3 opmerkingen:

  1. Dag Laura

    Over het onderdeel wat voor jou zin heeft aan het leven, vond ik het tof dat je er foto's bijgevoegd hebt. Het is voor ons ook duidelijk wie deze personen zijn, wat eens tof is om te zien.

    Je kan ook duidelijk zien op de foto's dat deze personen zin geven in jou leven, op iedere foto sta je met een mooie lach op je gezicht.

    Groetjes
    Ines

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Laura

    Hoe jij praat over geluk is prachtig. Je geeft toe aan mensen dat het in kleine dingen zit. Dat heb ik ook als mening. Geluk is ook kleine dingen waarderen. Waarom altijd tevreden zijn met de grootste dingen in de wereld.
    Ook sprak het me aan toen je zei dat geluk begint bij mezelf. Het begint inderdaad bij jezelf. Als je jezelf al niet kan appreciëren of kan lief hebben. Hoe kan je dan je geluk vinden?
    Ook vermelde je dat mensen enkel geluk zien als er iets zal gebeuren in het leven. Mensen beseffen pas wanneer het te laat is dat ze het toch goed hadden in het leven.

    Ik kan je ook vertellen dat ik de foto van de lieveheersbeestjes ook gebruikt heb. Ik vind ook deze stelling correct. Als je iets kan delen met een ander kan dit je een lach op het gezicht toveren. Denk maar aan een triestig moment er zijn altijd personen die jouw dan kunnen doen lachen.

    Ik sta ook even stil bij wie dat zin geeft aan je leven. De foto's maken duidelijk dat je gelukkig bent met deze mensen op je heen. Je geniet van ieder moment. Ook gaf je aan dat je beroep je zin zal geven aan je leven. Nu je opleiding is iets wat je heel hard wilt bereiken, dit merk ik ook aan jouw. Ik weet zeker dat jij de zin ook kan geven bij de kleuters.

    Met vriendelijke groeten
    Sophie Decock

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Laura

    Ik vind het zeer mooi wat je schrijft over wat geluk voor jou betekent. Ik deel dezelfde mening grotendeels. Het is zeker al belangrijk om je goed in je vel te voelen om een gelukkige leven te leiden. Als je zelf niet goed zit in je lichaam, kan je je al niet gelukkige open stellen tegenover de buitenwereld. Je formuleert dat fantastisch.

    Het is ook leuk om te zien welke personen je zin doen geven. Je merkt ook aan de foto's dat je zeer gelukkig bent en veel mensen om je heen hebt die veel om je geven. Ik zelf ga zelden op vakantie wat ik wel jammer vind. Ik ga hier zeker verandering in brengen nu dat ik jou zo bezig hoor!

    Groetjes Ann-Sophie x

    BeantwoordenVerwijderen